LIDÉ UŽ POZNAJÍ DOBRÝ ČAJ A KÁVU, ŘÍKÁ KAVÁRNÍK Z BOSKOVIC

LIDÉ UŽ POZNAJÍ DOBRÝ ČAJ A KÁVU, ŘÍKÁ KAVÁRNÍK Z BOSKOVIC

Deník, Michal Záboj - Před pětadvaceti roky otevřel jednu z prvních čajoven na jižní Moravě. Po deseti letech se začal věnovat také kávě. Dnes v jeho Kafírně Dogvill v bývalé židovské čtvrti v Boskovicích mohou lidé ochutnat kávu prakticky z celého světa včetně košer kávy. „Nabízíme šestnáct druhů káv. Nejžádanější jsou z Brazílie a Kolumbie a poslední dobou také z Afriky, třeba Keňa a Burundi," říká Václav Cikán, který před deseti roky začal kávu sám pražit.

 Před pětadvaceti roky otevřel jednu z prvních čajoven na jižní Moravě. Po deseti letech se začal věnovat také kávě. Dnes v jeho Kafírně Dogvill v bývalé židovské čtvrti v Boskovicích mohou lidé ochutnat kávu prakticky z celého světa včetně košer kávy. „Nabízíme šestnáct druhů káv. Nejžádanější jsou z Brazílie a Kolumbie a poslední dobou také z Afriky, třeba Keňa a Burundi," říká Václav Cikán, který před deseti roky začal kávu sám pražit.

 Lidé se podle něj v posledních letech naučili pít dobrou kávu a také ji poznat. Už tak neplatí, že zákazníci chtějí jen klasického turka nebo espresso a vybírají si. „Ve městě se za ta léta podařilo vychovat nespočet fajnšmekrů, kteří ví, co chtějí. Poznají dobrý čaj či kávu a vše si i sami připraví doma. Dychtivě očekávají nové sklizně a dělí se s námi o zážitky z jiných koutů světa. To dřív nebylo," podotýká dvaapadesátiletý majitel kafírny, která se nachází v rohovém domě ve Zborovské ulici.

Sám vypije asi deset káv denně. Ráno na probuzení nejprve jednu připravenou ve french pressu a během dne několik šálků espressa. Lidé by se podle něj neměli bát kávu popíjet. „Je opravdu málo lidí, kterým káva škodí. V drtivé většině je to tím, že jsou zvyklí připravovat si nekvalitní kávu, zpravidla nějakou levnou robustu, a ještě k tomu špatně. Nechají v hrnku ležet lógr, který jim potom dráždí žaludek," vysvětluje muž. Kávu a čaj také mezi lidi dostává díky svému e-shopu.

Na začátku ale byla Čajovna Hermanna Ungara, kterou v roce 1994 založil se svou tehdejší ženou.  Milovníkem a znalcem čaje se stal později. „Čaj se mi ale dostal pod kůži a stále se v něm hrabu a objevuji nové čaje i příslušenství. Je to jak s vínem. Každý rok je nová sklizeň, nové chutě. A takových lidí jsou desítky. Dnes už třeba do čajovny chodí vnoučata těch, kteří přicházeli před pětadvaceti roky. Vlastně i za pultem častěji potkáte moji dceru Kristýnu," říká.

Nápad otevřít si kafírnu podle něj vznikl právě v čajovně. Ve městě se tehdy konal tradiční Festival Boskovice a lidé si často žádali také kávu. Pak jeden rok otevřel v garáži vedle čajovny improvizovanou kavárnu s čerstvě praženou kávou a takzvanou chillout atmosférou, což v té době nebylo běžné. V prosinci roku 2004 se pak otevírala stálá Kafírna Dogvill. Po vzoru slavné vídeňské kavárny Hawelka tu dnes najdete dorty a moučníky, které s láskou připravuje jeho žena Gabriela.

Spojení s boskovickým festivalem kafírně zůstalo dodnes. Během čtyř červencových dnů, kdy se akce ve městě koná, má kafírna plno od rána do večera. „Na jednu z stranu z toho máme radost a jsem rád, že se k nám lidé vrací, na druhou  je mi těch lidí i líto, protože je mezi nimi hromada fajnšmekrů, kteří si nás oblíbili, a my se jim nemůžeme věnovat tak, jak bychom chtěli, jelikož je plno," dodává Cikán, který se kromě kávy a čaje věnuje také cestování. Zamiloval si především Řecko a Turecko.

https://brnensky.denik.cz/pribehy-a-rozhovory/lide-uz-poznaji-dobry-caj-a-kavu-rika-kavarnik-z-boskovic-20190627.html

26.07.2019

 

ARCHIV AKTUALIT


 

Cigičaj spol. s r.o.

Zborovská 9, 680 01
Boskovice

LITERÁRNÍ ČAJOVNA
HERMANNA UNGARA

telefon: 774 499 708

E-mail: cigicaj@cajovna.cz

Otevírací doba

Po 10.00 - 19.00
Út 10.00 - 19.00
St 10.00 - 19.00
Čt 10.00 - 19.00
10.00 - 19.00
So 9.00 - 11.00 
14.00 - 19.00
Ne 14.00 - 19.00
  Cajovna.cz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím | Další informace