Příprava čaje

Čaj se připravuje v různých zemích různě a všude tvrdí, že ten jejich způsob je ten nejlepší. Jako podrobnější návod uvedu ten, který je užíván v Evropě a v našich čajovnách. Je důležité se řídit několika hlavními zásadami :

  • Voda pro přípravu čaje musí být čerstvá, nepře-vařená a studená
  • Voda by neměla být tvrdá
  • Voda se přivádí k varu, aby neobsahovala vzduch. Neměla by se nechávat vařit déle, než je nezbytně nutné.
  • Konvice by se neměla používat k jinému nápoji než čaji
  • Před přípravou je nutno čajovou konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a uvolnily silici.
  • Na jeden šálek (cca 3 dl) se dává jedna lžička čaje a při přípravě více šálků v konvici jedna lžička navíc.
  • Čajová konvice , šálky a nádoby které přijdou s čajem při přípravě do styku, nesmí být kovové. Doporučujeme keramiku, kameninu, sklo nebo porcelán.
  • Nádoby se vymývají pouze čistou vodou. V žádném případě nepoužívat saponáty.
  • Čaj je třeba udržovat v těsnící nádobě a uchráněné před přímým světlem.
  • Jednou použité čajové lístky se již více k přípravě čaje nepoužívají. Výjimkou je zelený čaj a některé druhy oolongů.
  • Čaj se spařuje a doba louhování nesmí překročit 5 minut. Jsou samozřejmě výjimky – zelený čaj 3 minuty…

Pro zpestření ukázka příprav čaje ve světě

Tibet - nápoj z čaje nazývají v Tibetu časuma. Je to silný lisovaný čaj (přibližně 50 - 75 g čaje na 1 litr vody), do kterého se na 1 litr čaje přidává 100 - 250 gramů rozpuštěného másla z mléka jaků, a čaj se osolí. Horká směs se šlehá ve speciální protáhlé bečce, podobající se naší nádobě na tlučení másla, dokud se nezíská stejnorodý hustý nápoj s vysokou energickou hodnotou.

Mongolsko - k přípravě se používá zelený lisovaný čaj, mléko, máslo, mouka a sůl. Mongolové předem rozetřou čaj na prášek a zalijí 1 až 3 polévkové lžíce tohoto prášku litrem chladné vody. Když začne voda vařit, přidají do ní 0,5 litru kravského, ovčího nebo velbloudího mléka, polévkovou lžíci rozpuštěného másla, 100 g mouky předem opražené na tuku a půl nebo čtvrt sklenice rýže, jáhel apod. To vše znovu uvedou do varu a vaří do měka. Pak se vše podle chuti přisolí.

Írán - obvykle se používá čínský nebo místní černý čaj středně nebo velmi silný, který se po zalití nechá asi 4 minuty vyluhovat. Nalévá se do ormud - malých skleněných pohárků s nožkami ve tvaru vázičky. Velice se cení zbarvení čaje - musí být velmi tmavý, ale jasný, průzračný, koňakové barvy s nepatrným červenavým odstínem. Pije se malými doušky horký přes cukr nasekaný na drobné kousky.

Rusko - Zde slouží k přípravě čaje samovar, v němž se voda přivede do varu. Zároveň se do malé porcelánové konvičky nasype čaj, zalije horkou vodou a nechá 3 - 5 minut louhovat. Silný odvar se pak postaví na malou plošinku na horní části samovaru. Při podávání se silný odvar nalije do šálků a kohoutkem se do něj přidá horká voda.

Japonsko - je známé především čajovým obřadem. Je ho několik druhů. Záleží na škole, počtu lidí, pro které je připravován … atd. Přesný popis této procedury by však byl pro celou knihu.

Turecko - K přípravě zdejšího čaje se používá černý turecký čaj Rize sklízený v severní části této země konkrétně v okolí města Rize. Čaj se připravuje ve dvou na sobě položených konvicích, přičemž ve spodní se vaří voda a v horní se připravuje čaj samotný. Čaj se nasype do vrchní konvice, a nechá se chvíli opražit. Poté se zalije vodou a nechá se zhruba 5 minut louhovat. Čaj se v Turecku podává v malých skleničkách a s kostkou cukru.

Yogi - Do 3 dl. vroucí vody nasypete jednu kávovou (čajovou) lžičku Yogi a budete vařit zhruba 10 minut. Přidáte 1 kávovou (čajovou) lžičku černého čaje (assam, nebo nějaký cejlon) a budete vařit jednu minutu. Pak přidáte 1 - 2 polévkové lžíce mléka a osladíte 1 polévkovou lžící medu. Nápoj zcedíte a můžete popíjet.

Čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo – tolik stará čínská moudrost.

NOVINKY TEA SHOP

DARJEELING FIRST FLUSH 2013

Čaj

S radostí oznamujeme, že dorazily čerstvé čaje ze zahrad v Darjeelingu. Tentokráte jsme vybrali NAMRING a LONGVIEW. Oba skvělé, oba čerstvé, oba okouzlující. Nahraďte si pocit jara alespoň těmito čaji, když se počasí ne a ne vzpamatovat.


 

Čajové překapávače KAMJOVE

Čaj

Rádi bychom Vás upozornili na novinku ve způsobu přípravy čaje. Čajové překapávače jsou vhodné hlavně pro přípravu vícenánevových čajů.
Více ...

 

E SHOP

Čaj

Právě doděláváme zcela nový e-shop, který bude zhruba v polovině února otevřen. Naleznete ho na místě stávajícího. Všechny stávající odběratele budeme informovat emailem.


 

Tea shop

LITERÁRNÍ ČAJOVNA

Literární čajovna

Zborovská 9
Boskovice
Tel.:774 499 709

Otvírací doba

Pondělí 10.00 - 19.00
Úterý 10.00 - 19.00
Středa 10.00 - 19.00
Čtvrtek 10.00 - 19.00
Pátek 10.00 - 19.00
Sobota 9.00 - 11.00
14.00 - 19.00
Neděle 14.00 - 19.00

Více

Najdete nás na síti Facebook

DOPORUČUJEME

Čajovna