Druhy čaje

dle země původu | dle kvality listu | dle zpracování | dle doby sklizně | výrobní druhy | dle suroviny

Druhy čaje dle země původu

Druhy čaje dle země původuČaj se pěstuje v poměrně širokém zeměpisném pásmu, což je umožněno přizpůsobivostí této rostliny a jejími vcelku skromnými nároky na půdu a podnebí. To také umožnilo pěstovat čaj nejen v tropických nížinách, ale také v nadmořské výšce nad 2000 metrů. Takže kde se všude čaj pěstuje?

Asie : Bangladéš, Cejlon (Srí Lanka), Indie, Čína, Gruzie, Indonésie, Írán, Japonsko, Laos, Malajsie, Nepál, Rusko, Taiwan, Turecko, Vietnam.

Afrika : Burundi, Jihoafrická republika, Kamerun, Keňa, Madagaskar, Malavi, Mauritius, Mosambik, Réunion, Rwanda, Seychely, Tanzanie, Zaire, Zambie, Zimbabwe.

Austrálie a Oceánie : Austrálie, Papua - Nová Guinea, Tasmánie, Jáva.

Jižní Amerika : Argentina, Brazílie, Ekvádor, Peru.

V některých zemích se pak čaj dělí ještě podle oblastí, jako např. Darjeeling v Indii. Na čajích lepší sorty se uvádí i plantáž, kde byl čaj vypěstován.

Nahoru

Druhy čaje dle kvality listu

Druhy čaje dle kvality listuTajemství dobré jakosti čaje je skryto nejen v oblasti pěstování a odrůdě, ale zejména ve správné a pečlivé sklizni čajových lístků. Na jakosti sebraných listů závisí jakost hotového výrobku. Je velmi důležité čaj sklízet v době, kdy se mladé listy čajovníku začínají právě rozvíjet. Promeškání vhodné doby se rovná téměř katastrofě. Jednotlivé lístky na výhonku čajovníku jsou označovány postupně od vrcholového pupenu takto :

Vrchol výhonku tzv. tips, jsou listové pupeny porostlé stříbřitě bílými chloupky, při fermentačním procesu zlátnou.



První list
nejmladší a nejbohatší na cenné látky, se nazývá orange pekoe – OP. Poskytuje spolu se zlatavými výhonky nejlepší čaje.
Druhý list je označován jako pekoe – P. Poskytuje dobrý čaj střední jakosti.
Třetí list pekoe souchong – PS.
Čtvrtý list souchong – S.
Pátý list congou – C.

Nahoru

Druhy čaje dle zpracování

Čaje podle tohoto měřítka rozdělujeme na několik základních druhů.

Zelené čaje - zelený čaj dává světle žlutý až zelený nálev nahořklé chuti. Farmakologické účinky jsou mnohem silnější než u ostatních čajů. Výroba zeleného čaje zdomácněla zejména v Číně a Japonsku. K zeleným čajům nutno ještě dodat, že je lze použít na další nálev, aniž by ztratily na kvalitě. Prokázané blahodárné účinky těchto nefermentovaných čajů na lidský organismus z nich učinily velice žádaný artikl.

Černé čaje - v Číně též nazývané červené (podle barvy nálevu). Tyto čaje putují ke zpracování přímo z plantáží. Lístky se nejprve nechávají zavadnout za současného vhánění vzduchu při předepsané teplotě a vlhkosti. Během vadnutí se z listů vypařuje voda, měknou, ztrácejí lesk, stávají se křehkými a šednou. Zároveň v nich probíhají chemické změny - rozkládá se část chlorofylu, rozpadají se bílkoviny, probíhá oxidace tříslovin a tvoří se čajové aroma. Zavadlé listy se pak svinují, přičemž praskají a uvolňuje se buněčná šťáva. Potom následuje fermentace, při vzniku éterických olejů se rodí vůně čaje, uvolňuje se tein z vazby na taninu a mění se barva lístků z šedé na tmavočervenou.

Oolongy - polozelené, polofermentované či jinak nazývané, se připravují podobně jako čaje zelené, pouze s tím rozdílem, že fermentace je "v půli" přerušena sušením. Bohatý obsah silic dodává tomuto čaji velmi silné povzbuzující účinky. Listy jsou hnědozelené až skoro černé barvy.

Bílé čaje - tyto čaje jsou specialitou provincie Fujian v Číně. Získávají se sušením nefermentovaných listových pupenů, které se vyznačují stříbřitým ochmýřením listů. Na trzích se vyskytují většinou ve směsích. Čisté bílé čaje jsou pro velmi malé množství, jež se sklízí, velice vzácné.

Ochucené čaje - vzhledem k tomu, že čaj má velice silné absorpční schopnosti, přijímá část aromatu květů nebo vonné silice velice snadno. Děje se to ve zvláštních místnostech, kde se květy rozprostřou na lískách a nechají se tu spolu s čajem několik dní. Pro efekt se pak k čaji přidává nepatrné množství použitých květů.

Čajová směs - téměř každá balírna čaje se snaží balit různé směsi čajů, jak z důvodů výsledné chutě, tak z důvodů ekonomických.

Nahoru

Dělení dle doby sklizně

Toto dělení se používá jen velice zřídka, a to třeba v indickém Darjeelingu... a.j. Jedná se o :

First Flush - první jarní sklizeň, od března do konce dubna .

Second Flush - druhá sklizeň, od května do června. First Flush a Second Flush jsou mezi znalci čaje považovány jako nejlepší.

Letní a podzimní sklizeň - hlavní vegetační sklizeň .

Nahoru

Výrobní druhy čaje

ČajZ výrobního hlediska se čaje označují zkratkami, které vyjadřují kvalitu listů, respektive "fleše", a dále velikost lístků dle stupně sítování.

Listový čaj - Získává se při ortodoxním způsobu výroby, obsahuje větší množství lístků - kolem 2% světové produkce. Dělení :

G.T. - Golden Tips - čaj z Darjeelingu a Assamu, bez chuti, jen čisté tipy. Tento čaj se často používá k optickému vylepšení čajových směsí.

SFTGFOP - Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

FTGFOP - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - vyráběn hlavně v Darjeelingu, nově také v Assamu. Je to nejjemnější, špičkový druh výroby listového čaje, připravovaný se zvláštní péčí. Má rovnoměrné listy a tipy.

TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - hlavní druh čaje z Darjeelingu a Assamu.

GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - špičkový druh čaje těch plantáží v Keni, které vyrábějí čaje s tipy. V Assamu a Darjeelingu je méně běžný.

FOP - Flowery Orange Pekoe - Druhá sorta listového čaje v Assamu, Dooarsu a Bangladéši. Špičkový druh čaje v Číně. Dlouhý list, málo tipů, částečně dřevnatý.

OP - Orange Pekoe - Hlavní druh čaje na Cejlonu a Jávě. Převažuje dlouhý vláknitý list bez tipů.

PS - Pekoe Souchong.

S – Souchong.

Zlomkový čaj - vyrábí se technologií CTC (drcení, trhání, rolování) nebo drcením neprosítovaných, příliš velkých čajových lístků. Dělení :

TGFBOP - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe - nejjemnější čaj typu Broken, pěstuje se v Darjeelingu a částečně v Assamu. Má vysoký obsah tipů a rovnoměrný list.

GFBOP - Golden Flowery Broken Orange pekoe - vyrábí se hlavně v Assamu jako špičkový čaj typu Broken. Čaj této kvality pochází také z Keni.

FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe - hrubší Pekoe s ojedinělými tipy pocházející z Assamu, Cejlonu, Indonésie, Číny i Bangladéše. V jižní Americe je to hrubý, černý broken. V Jižní Indii je čaj typu Pekoe označován jako FBOP.

BOP - Broken Orange Pekoe - hlavní druh brokenu na Cejlonu, v jižní Indii, na Jávě a v Číně. Dále jsou to čaje vyráběné metodou CTC v Assamu a Bangladéši. Silný nálev.

BOP 1 - v nízko položených oblastech Ceylonu čaj typu Leafy Broken - "listový broken", v horách nejlepší broken (speciálně v oblasti Uva), na Sumatře černý broken s ojedinělými tipy.

BT - Broken Tea - pochází ze Sumatry, Ceylonu, částečně z jižní Indie. Většinou má černý otevřený masitý list, dosti jemný.

BPS - Broken Pekoe Souchong - označení pro pekoe z Darjeelingu a z Assamu

 

Čajová drť - Fanings - jemný propad sítem po vyfoukání prachu a nečistot u CTC. Používá se zejména u čajů sáčkových. Dělení :

BOPF - Broken Orange Pekoe Fanings - hllavní druh na Cejlonu, v Indonésii, jižní Indii, Keni, Mosambiku, Bangladéši a v Číně. Je to čaj s černými rovnoměrnými listy, bez tipů. V Indonésii je to jemný zlomkovitý BOP.

FGFOF - Tippy Golden Flowery Orange Fanings.

GFOF - Golden Flowery Orange Fanings - nejjemnější druh čaje v Darjeelingu určený k výrobě nálevových čajových sáčků.

FOF - Flowery Orange Fanings - často je vyráběn v Assamu, Dooarsu a v Bangladéši. Velikost lístků dosahuje částečně malých brokenů.

OF - Orange Fanings - pochází ze severní Indie, částečně také z Afriky a Jižní Ameriky.

 

Čajový prach - Dust - jemný čajový prach, získaný po prosítování. Zpracovává se na čaj cihlový nabo deskový. Dělení :

PD - Pekoe Dust - Pochází z Assamu, jižní Indie, Bangladéši, Keni, Tanzánie a Malawi. Jde o špičkový druh čaje typu Dust. Jednotná velikost listů, velmi silně barvící čaj.

D – Dust.

 

Off-Grades - Druhy čaje vyřazené z kvalitní produkce.

Nahoru

Dělení dle suroviny

Tato kapitola by nemusela být, kdyby se v našem jazyku nepojmenovával každý vývar jako ČAJ. Pro mne osobně je čaj jeden, to ostatní je thé. Ale vyberte si sami. Mé osobní dělení :

Čaj - čajovník

Nečaj - různé byliny, kořínky, větvičky....

Nahoru

NOVINKY TEA SHOP

DARJEELING FIRST FLUSH 2013

Čaj

S radostí oznamujeme, že dorazily čerstvé čaje ze zahrad v Darjeelingu. Tentokráte jsme vybrali NAMRING a LONGVIEW. Oba skvělé, oba čerstvé, oba okouzlující. Nahraďte si pocit jara alespoň těmito čaji, když se počasí ne a ne vzpamatovat.


 

Čajové překapávače KAMJOVE

Čaj

Rádi bychom Vás upozornili na novinku ve způsobu přípravy čaje. Čajové překapávače jsou vhodné hlavně pro přípravu vícenánevových čajů.
Více ...

 

E SHOP

Čaj

Právě doděláváme zcela nový e-shop, který bude zhruba v polovině února otevřen. Naleznete ho na místě stávajícího. Všechny stávající odběratele budeme informovat emailem.


 

Tea shop

LITERÁRNÍ ČAJOVNA

Literární čajovna

Zborovská 9
Boskovice
Tel.:774 499 709

Otvírací doba

Pondělí 10.00 - 19.00
Úterý 10.00 - 19.00
Středa 10.00 - 19.00
Čtvrtek 10.00 - 19.00
Pátek 10.00 - 19.00
Sobota 9.00 - 11.00
14.00 - 19.00
Neděle 14.00 - 19.00

Více

Najdete nás na síti Facebook

DOPORUČUJEME

Čajovna